Respublikos g. 94, LT-42136, Rokiškis Tel. (8 458) 71 233, faks. (8 458) 71 420. Įstaigos kodas 188772248
 

Kontaktai

Paieška
 
 

LATLIT Interreg

 
 

Rokiškio autobusų parkas

 
 

bck
liepa 2024
fow
P
A
T
K
P
Š
S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Renginys
Paroda
Konferencija
Diskoteka
Festivalis
Spektaklis
Visos kategorijos
 
 

Svetainės lankomumas

Viso apsilankė93344221
Šiandien43148
Dabar naršo332
 
 

Naujienos

Spausdinti

Jau ir Lietuvoje nustatytas pirmasis paukščių gripo atvejis. 2017 m. vasario 27 d. Kaune, Nemuno upėje, rastos nugaišusios 6 gulbės

2017-03-01

Paukščių gripas yra greitai plintanti pavojinga užkrečiamoji paukščių liga, kuria serga naminiai ir laukiniai paukščiai. Paprastai, migruojantys laukiniai vandens paukščiai yra natūralūs paukščių gripo viruso nešiotojai. Naminiai paukščiai yra ypač imlūs paukščių gripo virusui. Paukščių gripu sergantys paukščiai nustoja lesti, gerti, sunkiai kvėpuoja, pamėlsta paukščių skiauterės, barzdelės, patinsta galvos ir kaklo audiniai, atsiranda kraujosruvos odoje ir gleivinėse. Paukščiai gaišta. Nuo ligos gali nugaišti iki 100 proc. visų ūkyje laikomų paukščių.

                      Pagrindiniai paukščių gripo simptomai:

                      • pašarų ir vandens suvartojimas sumažėja daugiau nei 20 proc.;

                      • ilgiau kaip dvi dienas sumažėja kiaušinių dėjimas (daugiau kaip 5 proc.);

                      • paukščių gaišimas padidėja 3 proc. per savaitę (keletą paukščių laikančiuose ūkiuose dviejų ir daugiau paukščių nugaišimas vienu metu – sunerimti verčiantis požymis!);

                      • paukščiams pasireiškia klinikiniai požymiai ar pakitimai, leidžiantys įtarti susirgimą.

               Pernai Europoje prasidėjusi paukščių gripo epidemija jau apėmė 20 ES šalių, o per beveik 4 mėnesius paukščių gripo židiniuose sunaikinta per 5 mln. naminių paukščių ir dar apie 2 mln. paukščių nugaišinti prevenciškai. Daugiausia paukščių gripo atvejų naminių paukščių laikymo vietose užfiksuota Vengrijoje (230), Prancūzijoje (159), Bulgarijoje (159). Laukinėje faunoje daugiausia tokių atvejų užfiksuota Vokietijoje (218), Olandijoje ir Danijoje (po 37 atvejus).

               Paukščių gripo atvejai jau kurį laiką užregistruojami aplinkinėse Europos Sąjungos valstybėse tarp laukinių vandens paukščių ir naminių paukščių laikymo vietose, kuriose dėl šios ligos jau sunaikinta apie 7,5 mln. paukščių. Vakar Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija oficialiai pranešė apie 3 gulbėms nebylėms nustatytą paukščių gripo virusą H5N8 Kaliningrado srityje (Rusijos Federacija).

2017 m. vasario 27 d. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute 6 gulbėms nebylėms patvirtintas labai patogeniškas paukščių gripo virusas H5N8.

Tokio tipo virusas Lietuvos istorijoje nustatytas pirmą kartą. Nugaišusios gulbės rastos Kaune, Nemuno upėje. Apie pastebėtą leisgyvę gulbę Nemuno pakrantėje pranešė ten vaikščiojęs pilietis. Šioje vietovėje gausiai būriuojasi vandens paukščiai, gyventojai lesina gulbes. Veterinarijos specialistams atvykus į nurodytą vietą, šalia kritusios gulbės rastos dar 5 gulbių gaišenos.  

Dėl didelės paukščių koncentracijos Nemune ties Kaunu virusas gali plisti ir toliau. Labai svarbu apsaugoti naminių paukščių ūkius, nes virusui patekus į paukščių laikymo vietas ekonominiai nuostoliai bus didžiuliai. Kiekvienas augintojas atsako už savo laikomų paukščių sveikatą.

Specialistai pabrėžia, kad paukščių gripo virusas H5N8 labai pavojingas paukščiams, tačiau žmonių sveikatai grėsmės nekelia.

Paukščių gripas neplinta oru. Ligą platina paukščių gripo virusu užsikrėtę laukiniai vandens paukščiai, kurie ir užkrečia aplinką. Naminiai paukščiai gali užsikrėsti patekę į užkrėstą aplinką. Sveiki paukščiai užsikrečia lesdami užkrėstą lesalą arba gerdami užkrėstą vandenį. Pavyzdžiui, užkrėstose išmatose virusas aptinkamas 44–105 dienas, tačiau tai priklauso nuo aplinkos sąlygų. Didžiausią tikimybę užsikrėsti paukščių gripu turi paukščiai, laikomi atviruose vandens telkiniuose ir prie jų. Paukščių gripas perduodamas netiesioginio kontakto būdu su užsikrėtusių paukščių išskyromis, ypač išmatomis, per apkrėstus pašarus, vandenį, inventorių, rūbus, avalynę.

Paukščių gripo likvidavimą reglamentuoja ES ir nacionaliniai teisės aktai. Oficialiai nustačius paukščių gripą ir siekiant užkirsti kelią infekcijos plitimui į kitas paukščių laikymo vietas (ūkius), 3 km spinduliu būtų paskerdžiami ir vėliau saugiai sunaikinami ne tik sergantys paukščiai, bet ir visi kiti ligos židinyje esantys paukščiai. 10 km spinduliu būtų paskelbiama stebėjimo zona, kurioje ribojamas paukščių vežimas, žmonių judėjimas, statomi dezinfekciniai barjerai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena paukštininkystės ūkiams ir pavienių paukščių augintojams, kad nuo kovo 1 d. mažiausiai vieną mėnesį (jeigu situacija neblogės) įsigalioja tam tikri draudimai, t. y. nurodoma laikyti naminius paukščius uždarose patalpose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais (pvz., lauko aikštelė iš visų pusių aptverta, o iš viršaus uždengta tinklu arba stogu).

Paukščių laikytojai privalo:

• nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių vandens laikomiems naminiams paukščiams girdyti,

• laikyti naminių paukščių pašarą taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių ir kitų gyvūnų,

• apie pastebėtą naminių paukščių sirgimą ar gaišimą nedelsiant informuoti VMVT teritorinius padalinius, kurių kontroliuojamose teritorijose laikomi naminiai paukščiai.

Laikytojai turi stebėti laikomus paukščius ir žinoti, kad paukščiu gripu užsikrėtę paukščiai apatiški, nejudrūs, tupi nuleidę sparnus, nekoordinuoja judesių, nelesa, nededa kiaušinių, sunkiai kvėpuoja, jiems pamėlsta skiauterė, barzdelė, patinsta galvos ir kaklo audiniai, kojų odoje matomi pakraujavimai.

                      Radus nugaišusį laukinį vandens paukštį, jo reikėtų neliesti ir apie tai pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

                      Pastebėjus laukinių ar naminių paukščių gaišimus ar paminėtus požymius, reikėtų nedelsiant pranešti Rokiškio valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai telefonais: 52 852, 32 648 arba Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nemokamu telefonu 8 800 40 403. 

 
 
 
 

Kaip mus rasti?

Respublikos g. 94, LT-42136, Rokiškis Tel. (8 458) 71 233, faks. (8 458) 71 420 Biudžetinė įstaiga Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre Įmonės kodas 188772248

Aktuali informacija

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „elektroniniai valdzios vartai“

 

 

 

 

 

 

 

DARBO LAIKAS

Pirmadienį, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį — nuo 8 val. iki 17 val. Penktadienį — nuo 8 val. iki 15 val. 45 min. Pietų pertraukos laikas — nuo 12 val. iki 12 val. 45 min.

©2015 Rokiškis Sprendimas: Fresh Media. Naudojama EasyWeb 3.2 sistema