Respublikos g. 94, LT-42136, Rokiškis Tel. (8 458) 71 233, faks. (8 458) 71 420. Įstaigos kodas 188772248
 

Kontaktai

Paieška
 
 

LATLIT Interreg

 
 

Rokiškio autobusų parkas

 
 

bck
liepa 2024
fow
P
A
T
K
P
Š
S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Renginys
Paroda
Konferencija
Diskoteka
Festivalis
Spektaklis
Visos kategorijos
 
 

Svetainės lankomumas

Viso apsilankė93180707
Šiandien409
Dabar naršo183
 
 

Naujienos

Spausdinti

Iš vizito Slovėnijoje - naujos idėjos ir dar daugiau entuziazmo jas įgyvendinti!

2019-10-01

Rugsėjo 25-28 d. Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas ir Irena Matelienė, savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė viešėjo Slovėnijoje, tarptautinės organizacijos „Douzelage“, vienijančios 28 nedidelius miestus iš 28 Europos Sąjungos šalių, suvažiavime. Pasak R. Godeliausko, pasisemta naujų idėjų, minčių, ką būtų galima perimti, pritaikyti ir Rokiškio mieste.

Daugiau galių - bendruomenėms 

„Susitikime su Škofja Loka meru Tine Radinja pasikalbėjome apie mūsų savivaldybių panašumus ir skirtumus. Gyventojų skaičiumi esame labai panašūs: mieste yra apie 14 000, o rajone iš viso apie 22 000 gyventojų. Net biudžetai beveik vienodi. Seniūnijų skaičius skiriasi vos dvejomis – pas mus yra 10, ten - 12. Įdomu tai, kad seniūnijose atlyginimą iš biudžeto gauna tik vienas žmogus! Visus reikalus tvarkosi pačios bendruomenės, valdančios atskirus biudžetus, gaudamos finansavimą iš savivaldybės. Tuo tarpu pas mus šiuo metu tik kalbama apie viešųjų paslaugų perdavimą bendruomenėms“, - dėstė meras.

Neskaitant darbuotojų kitose biudžetinėse įstaigose, pačioje savivaldybėje dirba 50 darbuotojų. „Kultūros centre dirba tik 3 žmonės. Kas viską padaro? Finansavimas yra gaunamas rašant projektus, o biudžetinės įstaigos veikia mūsų viešųjų įstaigų principu, pačios suinteresuotos užsidirbti, rašyti projektus ir taip išsilaikyti“, - kalbėjo rajono vadovas.

Panašumai ir skirtumai – ką reikėtų tobulinti

Renginio dalyviai laiko veltui neleido, aplankė naujai statomą eko-darželį, kurio statybas finansuoja Vyriausybė iš surenkamo taršos mokesčio. Anot R. Godeliausko, domu tai, kad nemokamo darželio nėra: 1-3 metų amžiaus vaikui mėnesiui nustatytas 430 Eur mokestis, o 4-6 metų - 360 Eur, tačiau nuo tų sumų 75 proc. dotuoja savivaldybė. Jei iš vienos šeimos darželį lanko daugiau nei 1 vaikas, kitiems vaikams mokestis dotuojamas 100 proc.

„Teko apsilankyti atliekų tvarkymo ir vandentvarkos įmonėse. Situacija labai panaši, kaip ir pas mus. Mieste prie nuotekų tinklų prisijungę 96 proc. gyventojų. Kaimuose statomi individualūs nuotekų valymo įrengimai, kurių įrengimą iki 50 proc., bet ne daugiau 500 Eur kompensuoja savivaldybė. Atliekos taip pat tvarkomos regioniniu principu“, - įžvalgomis dalinosi R. Godeliauskas.

Merui buvo įdomu sužinoti autobusų parko problemas. „Slovėnijoje, skirtingai nei Lietuvoje, autobusų parko atnaujinimo problema sprendžiama nacionaliniu lygiu, t.y. tai finansuoja Valstybė, dėl to neteko matyti senų, neekonomiškų autobusų, kurie praktiškai neatitinka šių dienų reikalavimų. Originaliai sprendžiamos šaligatvių ir dviračių takų problemos. Tose vietose, kur jų įrengti neužtenka vietos, dalis važiuojamosios dalies pažymima juostomis ir nupieštais pėsčiaisiais bei dviračiais. Tokią pat idėją esu siūlęs ir Rokiškio mieste, tačiau iki šiol pritarimo nesulaukiau“, - dėstė vadovas.

Mieste neteko matyti nei vienos benamės katės. Savivaldybė savo biudžete kiekvienais metais numato 42 000 Eur jų sterilizacijos programai ir prieglaudai.

Tikslas – aktyvus gyventojų įsitraukimas priimant sprendimus

Vykusioje konferencijoje pagrindinis dėmesys skirtas gyventojų įtraukimo į sprendimų priėmimą suaktyvinimo problemoms. Pasak mero, daugumos šalių dalyvių nuomonė ir problemos yra panašios:
didelis žmonių užimtumas ir laiko stoka, techninių galimybių nebuvimas dalyvauti svarstyme, diskusijose nuotoliniu būdu, nepatogus nuomonės išreiškimas, neargumentuota kritika stabdo įsitraukimą į diskusiją ir idėjų išsakymą, dažniau laimi lobistai ir nuolatiniai projektų rašytojai, o ne pati idėja, diskutuojama su ne tomis žmonių grupėmis, kuriems sprendimo priėmimas turės tiesioginės įtakos, pernelyg biurokratiškai vertinamos piliečių idėjos, žmonių idėjos ir pasiūlymai „numarinami" administracijoje, seniūnijose ir nepasiekia politikų ir sprendimų priėmimo stadijos, atskirų grupių lyderiai ar vadovai veikia siaurai savo interesų naudai, dėl ko būtina įtraukti eilinius žmones. Patirtimis šiuo klausimu pasidalino belgai, slovėnai, austrai ir portugalai. Tam šiol šalys skiria nemažai lėšų, kuriamos ilgalaikės programos.

Užmegsti nauji ryšiai ir projektų galimybės

Dalyvavome slovėnų projekto pristatyme, kuris skirtas vyresnio amžiaus žmonėms „Juniors for seniors - active ageing". Iš Douzelage partnerių Sesimbra miesto (Portugalija) gavome pasiūlymą prisijungti prie projekto „Young people on Movement through Europe" kartu su miestais Altea (Ispanija), Rovinj (Kroatija), Škofja Loka (Slovėnija), Sigulda (Latvija). Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Mateikienė paprašė užmegsti pažintį su vietos muzikantais. Viešnagės metu sužinojau apie vyksiantį muzikos mokyklos mokinių koncertą ir susipažinau su musikos mokyklos direktoriumi Klemen Karlin. Jų programa fortepijonui ir solo, kurią teko išgirsti, puikiai tinka jau tradicija tampamčiam birželio mėnesio muzikos festivaliui, kurį, bendradarbiaujant su Ilzenbergo dvaru, organizuoja muzikos mokykla. Škofja Loka mokykloje rengiami ir vargoninkai, todėl tikiuosi, kad pavyks juos išgirsti ir Rokiškyje”, - apie būsimus planus kalbėjo Irena Matelienė.

 
 
 
 

Kaip mus rasti?

Respublikos g. 94, LT-42136, Rokiškis Tel. (8 458) 71 233, faks. (8 458) 71 420 Biudžetinė įstaiga Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre Įmonės kodas 188772248

Aktuali informacija

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „elektroniniai valdzios vartai“

 

 

 

 

 

 

 

DARBO LAIKAS

Pirmadienį, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį — nuo 8 val. iki 17 val. Penktadienį — nuo 8 val. iki 15 val. 45 min. Pietų pertraukos laikas — nuo 12 val. iki 12 val. 45 min.

©2015 Rokiškis Sprendimas: Fresh Media. Naudojama EasyWeb 3.2 sistema